Piept de rata aromat cu miere si ceai negru, cu sos de afine, ciuperci si cartofi cu ceapa caramelizata | Gatitul e libertate!

Piept de rata cu sos de afine

Din cand in cand mancam in oras, in general in cautare de experiente culinare noi. Din pacate “sportul” asta este destul de scump si in plus nici nu avem de fiecare data norocul sa fim incantati de ce ni se serveste. Si atunci ce este de facut? Simplu! Invatam sa ne rasfatam acasa! Formula pentru o masa deosebita vine mai jos, voi trebuie doar sa o aplicati 😉

Portii: 2

Timp preparare: 60 minute

Timp total pregatire: 60 minute

Ingrediente

  • 2 bucati piept de rata, de aproximativ 200 grame fiecare
  • 2 cartofi
  • 300 g ciuperci proaspete
  • o ceapa
  • coaja si zeama de la o portocala
  • 200 g afine (proaspete sau congelate)
  • un pliculet de ceai negru
  • o lingura de miere pentru pieptul de rata
  • 1-2 linguri miere pentru sosul de afine
  • o lingura otet balsamic
  • o lingura zeama de lamaie
  • un varf de lingurita scortisoara
  • 3 linguri ulei
  • o lingurita rasa de amidon
  • sare, piper

    piept de rata cu sos afine - ingrediente

  • Facem un ceai mai concentrat (150 ml de apa), il lasam sa se racoreasca, apoi adaugam o lingura de miere si punem pieptul de rata, sa ia putina aroma. Il lasam 20 de minute pe o parte, 20 pe cealalta.
  • piept de rata cu sos afine - aromat cu ceai negru si miere

  • Punem intr-o craticioara afinele, coaja de portocala rasa (doar ce este portocaliu, nu radeti si partea alba pentru ca este amara), zeama de portocala, un strop de sare, o lingura de miere, scortisoara si otetul balsamic.
  • piept de rata cu sos afine - afine cu coaja de portocala

  • Lasam sa fiarba vreo 10 minute, apoi adaugam amidonul dizolvat in o lingura de apa rece si zeama de lamaie. Dupa ce da iar in fiert gustam si putem completa cu miere, zeama de lamaie sau sare. Trebuie sa iasa un sos nici acru, nici dulce, nici sarat, dar in acelasi timp sa se simta toate aceste gusturi. Se va potrivi de minune cu carnea.
    Intre timp curatam cartofii, ii taiem cubulete si ii punem la fiert cu putina sare.
    Aprindem cuptorul si il setam la 200 de grade Celsius. Scoatem pieptul de rata din ceai, il scurgem bine, apoi il crestam de cateva ori, il dam bine cu sare si piper…
  • piept de rata cu sos afine - pregatim pieptul

  • …si il punem intr-o tigaie rece cu pielea in jos – daca tigaia este rece, grasimea va iesi mai bine din rata, altfel, la contactul cu o tigaie fierbinte se va forma o crusta care va impiedica grasimea sa iasa. Punem tigaia pe foc si o sa observam ca incet-incet o sa iasa grasimea. Dupa ce pielea s-a rumenit, intoarcem pieptul pentru 2 minute pe partea cealalta.
  • piept de rata cu sos afine - in tigaie

  • Apoi il intoarcem la loc, cu pielea in jos, si bagam tigaia la cuptor. Atentie, tigaia folosita trebuie sa fie potrivita pentru cuptor, altfel trebuie sa folosim un alt vas. Rata, ca si vita, se poate manca “in sange”, asadar in functie de cat de bine vreti sa o faceti ajustati timpul petrecut la cuptor (8 – 11 – 15 minute). Dupa ce o scoatem din cuptor o lasam 3-4 minute sa se odihneasca.
    Intr-o tigaie cu o lingura de ulei sotam la foc maricel ciupercile. La final punem pe ele sare si piper.
  • piept de rata cu sos afine - ciuperci

  • In alta tigaie punem 2 linguri de ulei si ceapa taiata pestisori. Dupa ce incepe ceapa sa se inmoaie punem peste ea o lingura rasa de zahar pentru a se carameliza un pic. Apoi vine si randul cartofilor, amestecam bine si putem pune inca un strop de sare, doar cat sa inteleaga bine cu zaharul cepei. Folosind un inel de bucatarie punem cartofii pe farfurie, apoi asezam pieptul de rata si ciupercile.
  • piept de rata cu sos afine - farfurie fara sos

  • Ideal este sa servim pieptul de rata taiat in felii de 7-9 mm, asezat cu pielea in sus, cu sosul langa el sau pe el. Eu va invit cu drag sa va bucurati din plin de viata si de tot ce va ofera ea. Pe mine portia asta de veselie m-a costat cam 17 lei – cat o pizza in oras. Ce ziceti, merita?
  • piept de rata cu sos afine - prezentare

    piept de rata cu sos afine - prezentare rasucitav

Observatii

  • Cat costa un astfel de rasfat? Intre 15-20 de lei/portie (cat o pizza in oras), in functie de ingredientele cumparate. La restaurant aceeasi portie sare de 50 de lei.
  • Ca bautura va recomand un vin rosu ceva mai vechi, sa zicem un Merlot de vreo 4 anisori…

Posteaza un comentariu