Trilogia porcusorului
Experimente, experimente… Mereu gasesc momentul potrivit pentru asa ceva in bucatarie. De Craciun aveam 3 muschiuleti de porc, asteptand cuminti in frigider sa le vina randul. M-am sucit, m-am invartit si m-am hotarat sa ii prepar diferit pe fiecare, pentru a ne bucura de mai multe arome. In plus, asa au crescut sansele ca fiecare participant la masa sa se ridice multumit 🙂
Portii: 6
Timp preparare: 25 minute
Timp total pregatire: o ora
Ingrediente
- 3 muschiuleti de porc
- un carnacior crud si doi afumati
- doi ardei iuti rosii
- un ardei iute verde cat mai lung
- un usturoi si o ceapa verde
- o lingura cu varf de boabe de piper colorate
- o crenguta de rozmarin
- o lingura unt
- o lingura piure de sfecla rosie (coapta, amestecata cu putina miere si sare)
- putin ulei
- sfoara de bucatarie
- Un muschiulet se “desface” pornind cu o taietura usoara pe lungime, apoi se presara cu sare. Iese ceva de genul asta.
- Carnatii se prajesc usor (mai ales cel crud). Apoi se intinde piureul de sfecla pe toata suprafata muschiului, se aseaza carnatii intr-o margine…
- Si se ruleaza. Apoi, intr-un capat prindem cu sfoara si facem un nod. Continuam cu noduri cam la distanta de 3 centimetri.
- Al doilea muschiulet se taie pe lungime in 5-6 fasii, lansandu-le unite insa la un capat, apoi se presara si el cu sare.
- Apoi incepem sa le impletim/rasucim, inserand si ceapa verde, usturoiul si ardeii iuti. Eu am crestat ardeii cate un pic pe ici-pe colo, ca sa se transfere din gustul lor catre carne mai usor. La final, folosim din nou sfoara de bucatarie.
- Al treilea muschiulet ramane intreg. Incingem o tigaie mare, ungem muschiuletii cu putin ulei pe toate partile si ii punem la fript la foc maricel. Ideea este sa se formeze o crusta apetisanta, care sa si inchida gustul in carne si sa nu o lase sa se usuce. Intoarcem muschiuletii pe toate partile, sa se bronzeze cat de cat uniform.
- Intre timp incalzim cuptorul la 200 de grade. Macinam mare piperul, apoi il amestecam cu rozmarin, unt si sare.
- Intr-un vas termorezistent punem muschiuletii, iar pe cel simplu il acoperim cu amestecul de unt cu piper.
- Acoperim cu folie si punem la cuptor pentru 30-40 de minute. Cand sunt gata le dam jos sfoara, fara grija.
Muschiuletii astia se inteleg de minute cu o garnitura de cartofi cu rozmarin (cartofi+ulei+sare+piper+rozmarin – > cuptor cam o ora). Ca sa alunece bine pe gat recomand o salata facuta cu sfecla rosie coapta, insotita de frunze de rucola si dressing din mustar, miere, lamaie si putin ulei. Udam cu un vin rosu si ne foaarte veselim!
Iamii, o sa fac si eu…de unde iau sfoara de bucatarie? 🙂
Eu am luat de la Selgros sau Metro, de la raionul cu chestii de bucatarie. Sa imi spui care muschiulet ti-a placut cel mai mult 🙂
Imi lasa gura apa!
In acest caz pune reteta bine pentru weekend 😉