Scoici Saint Jacques in mantie de bacon | Gatitul e libertate!

Scoici Saint Jacques in mantie de bacon

scoici saint jacquesDe prima data cand am vazut la televizor scoici Saint Jacques mi-au atras atentia si curiozitatea. Au trecut ceva ani de atunci si de cate ori am intrebat la raionul de peste despre asa ceva am primit doar mirare si raspunsuri negative. Acum au aparut in sfarsit la Metro si nu puteam rata ocazia de a le incerca!

Portii: 2

Timp preparare: o ora si 20 minute

Ingrediente

  • 4 scoici Saint Jacques (adica 4 jumatati)
  • 4 felii bacon de buna calitate, daca se poate afumat natural
  • 250 g faina + inca o lingura pentru sosul bechamel
  • 140 g unt + inca o lingura, tot pentru sos
  • un galbenus
  • 2 linguri zdravene de smantana (eu am folosit din cea pentru frisca, se poate pune si smantana fermentata)
  • un dovlecel
  • o vanata curatata de coaja
  • un ardei gras rosu
  • o ceapa verde
  • 150-200 ml lapte
  • o lingura de zahar
  • 2 linguri ulei de masline
  • 4 firicele de chives
  • sare, piper, un praf de nucsoara

    scoici saint jacques

  • Incepem cu aluatul – asadar framantam 250 g faina cu untul tare taiat cubulete, zaharul, sare – obtinem “firimituri” de aluat. Adaugam smantana si framantam doar pana obtinem un aluat omogen (lucrand cu unt rece nu vrem sa framantam mult deoarece caldura mainii il topeste).
  • scoici saint jacques

  • Il invelim in folie de plastic si il punem la rece pentru 30 de minute pana la o ora.
    Taiem dovlecelul si vanata in cuburi cu latura de 7-10 mm si le punem cu sare intr-o sita sa isi lase apa.
  • scoici saint jacques

  • Cu un cutit cu varf ascutit desprindem usor carnea scoicii de pe cochilie. Partea portocalie este saculetul cu icre. Se pot manca si ele pregatite la fel ca scoicile. Punem scoicile la frigider si spalam foarte bine cochiliile cu o perie si detergent. Pentru a fi siguri ca sunt curate este bine sa le trecem 5 minute prin apa clocotita.
  • scoici saint jacques

  • Intindem apoi aluatul intr-o foaie de 7-10 mm. Intr-o tava punem hartie de copt, 2 cochilii cu fata in jos si 2 cu fata in sus. Le ungem foarte bine cu ulei si/sau unt (mai ales partea exterioara a scoicii care este plina de mici denivelari) si le invelim in aluat, trecand usor cu degetul prin toate adanciturile pentru a obtine asa ceva:
  • scoici saint jacques

  • Le ungem cu galbenus si le punem la copt in cuptorul incins la 190 de grade – timpul exact nu il mai stiu, undeva intre 20 si 30 de minute.
    Punem lingura de unt sa se topeasca, si adaugam lingura de faina (plina, dar nu cu varf). Amestecam cu un tel si dupa ce untul incepe sa sfaraie usor incepem sa adaugam laptele. Se pune putin cate putin, amestecand mereu cu telul pentru a obtine un sos fara cocoloase. Sosul trebuie sa fiarba 2-3 minute, timp in care nu uitam sa amestecam. In final trebuie sa aiba consistenta unei smantani (puneti asadar cat lapte este necesar pentru a obtine aceasta consistenta). Cand este gata oprim focul si il potrivim de sare.
    Taiem marunt ceapa si o punem intr-o tigaie cu o lingura de ulei pentru un minut. Scurgem vanata si dovlecelul de apa si le punem si pe ele in tigaie sa se inmoaie. Taiem intre timp ardeiul si il trimitem pe urma celorlaltor legume. Le prafuim cu putin piper si nucsoara.
    Spalam usurel scoicile de urmele de nisip pe care le au, apoi le stergem cu un servet curat. Le invelim pe fiecare cu o felie de bacon pe care o legam cu un fir de chives/ceapa verde.
  • scoici saint jacques

  • Le ungem cu ulei de masline si le presaram cu sare si piper proaspat rasnit.
  • scoici saint jacques

  • Le punem la prajit intr-o tigaie antiaderenta incinsa, fara alt adaos de grasime. Atentie, se lasa foarte putin, 40 de secunde pana la un minut pe fiecare parte. Din cauza ca se prajesc asa de repede cochiliile de aluat trebuie sa fie gata inainte, la fel si sosul bechamel si legumele. Cat timp scoicile sunt in tigaie turnam sosul bechamel peste legume si il amestecam folosind cat mai putine miscari, pentru a nu isi schimba prea mult culoarea. Apoi il turnam in cochilia de aluat care a fost coapta pe exteriorul scoicii. Punem scoicile peste legume si completam farfuria cu cealalta cochilie de aluat. Noua ne-a placut toata combinatia asta si chiar daca a fost mult de munca – o ocazie speciala merita asta!
  • scoici saint jacques

    scoici saint jacques

Comentarii (6)

Servus Irina,
Foarte faina reteta! Felicitari!
As avea o intrebare: ai preparat vreodata tentacul de calamar? Dupa ce l-am tinut intr-un bait 30 min, l-am gatit pe o tigaie gratar dar a iesit foarte tare ca si textura, ca si guma de mestecat 🙂
Imi poti da, te rog un sfat?
Mersi mult!

Servus!
Eu am gatit pana acum doar calamari de mici dimensiuni, maxim cat palma mea. Ei au tentaculele subtiri si fragede.
Cred ca tu te referi la tentacule mult mai mari si groase, din cele care se vand separat. In mintea mea le asociez cu tentaculele de caracatita, pe care le fierb in apa cu condimente in jur de o ora. Asa devin moi, apoi le tai rondele si le pregatesc mai departe – cu vreun sos, sau condimentate bine si puse pe un gratar doar cat sa isi faca urmele acelea specifice. Cam asa ti-as recomanda si tie sa incerci.
Da-mi de stire daca le faci si daca ies bine 😉

Arata spectaculos si apetisant. Felicitari!!!
Eu fac mai simplu aceste scoici. La noi se numesc scallops si se vand pe 3 marimi:mare,mediu si mic. Reteta mea e asa:
4 scallops mari/persoana – reteta e pt 3 pers.
250gr fetuccini pasta proaspete
100gr unt
5 catei usturoi
1 ceapa medie
300ml smantana dulce
1 lingurita cimbru,sare,piper
Scallops de presara cu sare,piper si se coc cate 1 min pe o parte pe gratarul incins si stropit bine cu unt sau slanina afumata.
Pastele se fierb 3 min in apa cu sare. Se scurg.
Intr-un wok se topeste untul,se adauga usturoiul sa se caleasca cateva secunde,se adauga ceapa toccata marunt. Dupa ce s-au calit dar,atentie,sa nu se arda,se adauga smantana dulce,sarea,piperul cimbrul si se fierb cam 15-20 secunde. Se adauga pastele,se amesteca usor si gata. Se pun pe platou,se aseaza scallops on top si asta-i tot. Se mai poate jongla cu aromele dupa bunul plac insa asta e reteta de baza. Reteta asta e potrivita si pentru shrimi insa ei se adauga odata cu ceapa la calit si se coc cam 1-2 min pana se inrosesc. Daca sunt deja prefierti atunci 40-60sec sunt suficiente. Pofta buna si astept intrebari daca ceva e neclar!! 🙂

Suna foarte bine reteta ta! Multumesc, probabil o voi face insa cu creveti.
Din pacate in Brasov gasesc foarte rar aceste scoici… cat despre categorie nici nu mai vorbesc – se aduc doar cele mai mici, la preturi mari 🙂

deosebit

Superb arata, felicitari!

Posteaza un comentariu