Grisine crocante si delicioase | Gatitul e libertate!

Grisine crocante si delicioase

grisine - coapteAti mancat vreodata grisine bune-bune? Daca da, probabil nu era vorba despre cele care zac cu lunile in pungi pe rafturile supermarketurilor 🙂
Ei bine, eu le-am mancat pe cele mai bune in Italia, la cursul pe care cei de la Academia Barilla mi l-au oferit drept premiu. Si, nu numai ca le-am mancat, dar am si invatat cum sa le fac! Si stiti cum merge treaba – daca gatesc ceva bun si reusesc sa fac si poze pe parcurs atunci aflati si voi si e randul vostru sa gatiti 🙂
Aluatul de paine se framanta usor, nu are nevoie de ore intregi de lupta, ci doar de rabdare ca sa creasca. In plus, puteti folosi pentru framantat o masina de facut paine sau un robot de bucatarie care are si functie de framantare. Suntem mai mereu pe fuga, asa ca alegeti orice metoda vreti, doar gatiti din cand in cand acasa!

Ingrediente

  • 500 g faina
  • 20-25 g drojdie proaspata
  • 10 g sare (cam o lingura )
  • o lingurita zahar
  • 50 ml ulei de masline extravirgin
  • 250 ml apa
  • 3-4 linguri de malai (optional – dar vi-l recomand, aduce ceva in plus grisinelor)
  • ** Buun… Astea sunt ingredientele de baza. Puteti sa adaugati apoi orice va pofteste inima:
  • – pasta de masline
  • – pesto
  • – seminte (de floarea soarelui, in, …)
  • – parmezan
  • – chimen…
  • Aveti doar putina atentie – daca adaugati 2-3 linguri de pesto, pasta de masline sau altceva umed, mai adaugati si o lingura de faina in plus.

    grisine - ingrediente

  • Drojdia proaspata se dizolva in apa impreuna cu zaharul. O lasam 5 minute, apoi adaugam uleiul, faina si sarea si framantam pana cand avem un aluat omogen si elastic. La robotul meu de framantat dureaza cam 7-10 minute, la viteza mica. Daca framantati de mana e ideal un timp de 15 minute.
  • Strangem aluatul intr-o bila, o crestam si o punem intr-un vas presarat cu faina.
  • grisine - aluat

  • Daca vreti sa faceti si grisine cu masline sau alte adaosuri impartiti aluatul si incorporati ingredientele. Eu am pus masline taiate in bucati mari (nu prea va recomand asta ci pasta de masline, pentru ca dupa o zi de depozitare umezeala maslinelor afecteaza aluatul iar grisinele nu vor mai fi foarte crocante).
  • grisine - aluat cu masline

  • Acoperim cu un prosop curat, umezit, si lasam intr-un loc caldut, sa creasca vreo 45-60 de minute. Intre timp se va umfla frumusel.
  • grisine - aluat bine crescut

  • Dupa ce aluatul a crescut, in primul rand pornim cuptorul ca sa se incinga, apoi rupem bucati de aluat de aproximativ 30 g /buc (cel putin asa scrie in reteta originala – puteti ajusta cantitatea in functie de lungimea tavii in care le veti coace). Pe o suprafata cat mai nelipicioasa (eu am o folie de silicon speciala pentru asa ceva) presaram foarte putina faina (doar daca simtim ca se lipeste aluatul) si folosind ambele maini presam aluatul si il rasucim pentru a obtine grisina. Miscarile trebuie sa fie de la mijlocul aluatului (cu mainile atingandu-se una pe alta) inspre exterior.
  • grisine - le dam forma

  • Cand aluatul e de grosimea degetului aratator presaram putin malai pe langa grisina.
  • grisine - le dam prin malai

  • Mai intindem trecand peste malai ca sa se ia pe grisina – resultatul final trebuie sa fie cam de grosimea degetului mic. Punem apoi grisina in tava, pe hartie de copt.
  • grisine - tava pregatita pentru cuptor

  • Eu am obtinut doua tavi pline de grisine simple si cu masline.
  • grisine - simple si cu masline inainte de copt

  • Cuptorul trebuie sa fie incins la 250 de grade (asta e maximul la al meu) inainte de a ne apuca de copt. Prima intra tava pe care am terminat-o prima (asa grisinele au mai avut un pic de timp de ragaz). Le coacem aproximativ 15 minute (eventual 1-3 minute in plus, dar nu mai mult de atat). Scoatem prima tava si o bagam pe a doua… si, cu siguranta, degustam 🙂
  • Proaspat scoase din cuptor grisinele sunt si crocante dar si un pic pufoase. Dupa ce se racesc devin mai crocante si lasa pufosenia pe seama altor preparate 😉
  • Pofta buna si mai treceti pe aici sa imi spuneti cu ce le-ati combinat!
  • grisine - crocante si delicioase

  • Va pun si poza cu grisinele pe care le-am “mesterit” in Italia – sunt mai putin bronzate decat astea de acasa ca deh… acolo era alt cuptor… din cel profesional…
  • grisine - facute in Italia

Posteaza un comentariu