Paine "Floare" | Gatitul e libertate!

Paine “Floare”

paine floareCand eram mica si mai toate fetitele vroiau sa se faca printese sau doctorite eu imi doream altceva pentru mine cea mare: vroiam sa ma fac inginer horticultor! Nu va spun ce fete faceau oamenii mari cand le dadeam raspunsul asta atipic 🙂 Dupa ce isi reveneau din uimire le explicam ce frumos o sa lucrez eu intr-o sera uriasa plina de flori. Bunicei mele ii spuneam mereu ca o sa ii aduc in fiecare zi cate o floare din sera mea uriasa, iar ca sa fiu sigura ca nu uita asta ii desenam pe toate foile pe care le prindeam buchetele sau copaci cu flori!
Anii au trecut, oamenii din jur m-au influentat si am ajuns… programator! Cu toate astea, pasiunile mele pentru plante si gatit sunt si acum cu mine, iar uneori ele chiar se impletesc usor 🙂
Prima oara cand am vazut acest model de paine am fost in extaz! Au trecut cativa ani buni de atunci, insa si acum e painea mea preferata! Pentru ca e o paine pe sufletul meu am ales sa va arat si voua cum se face si sper sa scuzati calitatea unora dintre poze – sunt vechi de 5-6 ani.

Portii: 10

Timp preparare: 40 minute

Timp coacere: 35 minute

Ingrediente

  • 500gr faina alba
  • 1 lingurita sare
  • 2 lingurite zahar
  • 20gr drojdie proaspata (sau un pliculet de drojdie uscata)
  • 150ml apa calduta
  • 100 ml lapte
  • 30 ml ulei (daca aluatul e prea tare mai puteti adauga in timp ce framantati)
  • 70gr unt cu verdeata (unt+un pic de sare+oregano+maghiran… aici putem pune cam ce ne place, insa oregano merita tinut minte pentru ca se potriveste bine).
  • Punem drojdia in apa calduta amestecata cu lapte, impreuna cu zaharul, si o lasam cateva minute.
  • Adaugam uleiul, faina si sarea (sarea trebuie sa fie ultima pentru ca drojdia nu se impaca bine cu ea).
  • Framantam bine 10-15 minute.
  • aluat paine - bila aluat

  • Il lasam sa creasca o ora intr-un vas pe care am presarat putina faina si pe care l-am acoperit cu un servet umed. Intindem aluatul intr-o foaie de un deget grosime si o ungem cu un strat subtire de unt moale, aromat.
  • Taiem dreptunghiuri – nu e neaparat nevoie de o simetrie perfecta.
  • paine - dreptunghiuri cu unt

  • Si le punem intr-o forma unsa cu unt sau in care am pus hartie de copt, in felul acesta:
  • paine - inceput floare

  • Adaugam petala cu petala pana cand se termina aluatul. Lasam apoi sa creasca 30 de minute inainte de a o da la cuptor.
  • paine floare

  • Se poate da pe deasupra cu putin ou batut- o sa iasa mai frumoasa, insa nu e ceva neaparat necesar.
  • Se coace in cuptorul incins la 190 de grade timp de 30-40 de minute.
    Daca vreti, puteti pastra putin aluat si sa faceti din el niste frunze (atentie, acestea fiind subtiri trebuie coapte mai putin timp.
  • paine floare cu unt aromat

  • Bineinteles ca puteti folosi aceeasi metoda si pentru paine facuta cu faina integrala
  • paine floare - cu faina integrala

    paine floare coapta - cu faina integrala

Comentarii (8)

FF INTERESANTA PAINE ce dimensiuni sa aiba patratele

Multumesc. Patratele au aceeasi latime, undeva pe la 6 cm, iar lungimea poti sa o lasi tot 6 sau poate creste gradual. In centru vor veni patratele, iar spre margine continui cu dreptunghiuri din ce in ce mai mari.

Ma gandeam ca as putea sa pun unt topit in loc de ulei si sa o coc ca pe o paine normala. Sa sar peste partea cu intinsul dar sa obtin acelasi gust. Oricum imi trebuoe o reteta de paine rapida si buna. Oricum o sa incerc cum am scris mai sus. Revi cu rezultate! Mersi de raspuns!

Sigur ca untul se poate adauga si in aluat! Nu stiu daca gustul va fi identic, dar aroma o sa se simta un pic 🙂 Spor la framantat!

Multumim de reteta, arata fabulos!

Cu placere! Sper sa o incerci 🙂

Arata foarte bine painica ta! Dar te-as intreba pentru mame cu foarte putin timp dar care prefera painea facuta in casa, cum se poate combina untul?

Servus Simona!
e drept ca painea asta ia mai mult timp, dar nici eu nu o fac foarte des, e mai degraba pentru cand vreau rasfat 🙂
Inainte sa incepi sa framanti aluatul scoti untul din frigider si il lasi pe masa. Cat timp framanti si apoi dospeste aluatul, untul se va inmuia. Iti va fi astfel foarte usor sa il amesteci cu orice verdeturi vrei tu (e ca o crema). Mai mult de 2 minute nu are de ce sa iti ia. In plus, poti pregati o cantitate mai mare de unt o data, folosesti la paine cat trebuie iar restul il pui in folie de plastic, il rasucesti ca sa devina un sul si il bagi la congelator. Poti apoi sa il folosesti inclusiv la gatit cand mai ai nevoie. De exemplu, cand faci o friptura mai slaba tai un “banut” de unt si il pui in farfurie peste carnea gatita. Se va topi si ii va aduce un parfum aparte. Ce zici, suna bine?
Daca mai ai intrebari, le astept 🙂

Posteaza un comentariu