Paste cu somon
Am reteta asta pozata de muuult… si mereu am sarit peste ea pentru ca poza finala a fost facuta pe fuga si fara vreo aranjare spectaculoasa. Azi m-am uitat din nou la poze, si desi nu s-au schimbat intre timp am zis sa v-o arat, poate citind-o ii veti simti aromele si o veti incerca. Totul este simplu de facut si rapid, si eu cred ca v-ar placea 😉
Portii: 2
Timp preparare: 15 minute
Timp gatire: 15 minute
Ingrediente
- 250-300 g file de somon
- un dovlecel
- spaghete sau alt tip de paste –
- 2-3 rosii potrivite ca marime
- busuioc proaspat daca se poate, daca nu e ok si cel uscat
- o ceapa
- 2-3 catei de usturoi
- 200 g smantana
- 2 linguri ulei
- sare, piper, boia iute/chilli/piper cayene (care cum va place, cu atentie mare la cel din urma pentru ca este foarte iute 😉 )
- Punem apa cu sare (musai cu sare!) la fiert, cand clocoteste adaugam pastele si le fierbem cu 1 minut mai putin decat scrie pe punga daca le vrem al-dente.
Somonul eu il aveam facut la cuptor, asa ca nu il am pozat. Voi puteti sa il ungeti cu o lingura de ulei, sa il dati cu sare si piper, apoi sa il puneti intr-o tigaie bine incinsa, cu pielea in jos pentru inceput. De la caldura se va vedea cum se coloreaza in timp ce se face – cand s-a colorat pana la doua treimi (de jos in sus masurat) il intoarcem si il mai lasam 2 minute. Apoi il scoatem pe o farfurie si il lasam sa se odihneasca.
Taiem dovlecelul in felii subtiri de 2-3 mm. Il punem intr-o tigaie pe foc iute, cu o lingura de ulei, amestecand din cand in cand. Apoi il lasam deoparte. - Tocam ceapa maruntel si o punem la calit cu o lingura de ulei, in tigaia din care am scos somonul. Taiem rosiile si le punem peste ceapa cand aceasta s-a inmuiat un pic. Condimentam.
- Usturoiul se taie feliute cat mai subtiri sau se da pe o razatoare, apoi se adauga in tigaie. Cand rosiile s-au gatit adaugam dovlecelul si busuiocul taiat.
- Punem pastele scurse bine si amestecam sa fie totul fierbinte. Oprim focul si adaugam smantana. Cine vrea adauga somonul facut bucatele. Pentru o fata mai aratoasa a mancarii lasam somonul in felii mari si il punem doar in farfurii peste paste – eu l-am adaugat maruntit de data asta.
- Amestecam si gata – trecem repede la masa!