Ravioli cu dovleac scaldati in unt cu salvie | Gatitul e libertate!

Ravioli cu dovleac scaldati in unt cu salvie

ravioli cu dovleacCei dintre voi care m-au vazut la Masterchef stiu ca imi place sa folosesc dovleacul in tot felul de mancaruri. Am facut din el un sos-crema, asezat langa o carne de porc bine condimentata. L-am facut supa crema simplu, sau impreuna cu mere. L-am facut piure langa un piept de rata cu miere. Si toate astea desi nu am avut nici o proba in care sa fiu obligata sa il folosesc.
Pur si simplu iubesc dovleacul, fie el in supe, feluri principale sau deserturi!
Puteti intelege usor de ce m-am bucurat mult sa gasesc bostanul, cel atat de ignorat pe la noi, in felurile de mancare pe care le-am facut sau gustat la Academia Barilla din Parma. In reteta de azi o sa va spun pas cu pas cum puteti gusta niste paste mai deosebite, cu arome diferite de ce gasim prin (mai?) toate restaurantele.

Portii: 4

Timp preparare: o ora

Timp fierbere: 5 minute

Ingrediente

  • 2 oua
  • 200-220 g faina (in functie de cat de uscata e faina si de cat de mari sunt ouale)
  • aproximativ 250 g dovleac copt (puteti folosi orice soi – cel din poza si cel placintar, de forma unei pere, sunt preferatii mei)
  • 3 linguri ricotta
  • o mana parmezan proaspat ras (~30 g)
  • 50 g nuci (optional)
  • 15 g muguri de pin (optional)
  • 100 g unt
  • cateva frunze de salvie
  • 2 linguri zeama de lamaie
  • 50 g biscuiti amaretti maruntiti(optional – eu nu am avut) – stiu ca poate nu va tenteaza sa amestecati dulce cu sarat, insa in multe retete italienesti veti gasi fix aceasta combinatie, asa ca macar o data in viata eu zic sa incercati
  • putina nucsoara rasa
  • sare

    paste cu dovleac - ingrediente

  • Reteta asta poate parea complicata, dar va asigur ca nu este! Sunt intr-adevar mai multi pasi, veti vedea mai multe poze, insa sunt convinsa ca daca aveti un pic de vointa o sa va iasa 🙂
  • In primul rand, pentru a obtine dovleac copt trebuie sa il taiati, sa ii scoateti semintele cu o lingura, apoi sa il puneti la cuptor la 200 de grade. In functie de grosimea dovleacului va trebui sa ajustati timpul de coacere (intre 30 si 60 de minute). E simplu sa testati daca dovleacul e copt – il intepati cu o furculita.
  • dovleac la copt

  • In timp ce dovleacul nostru se coace pregatim aluatul de paste. Facem un cuib din 200 de grame de faina in care punem cele 2 oua si putina sare.
  • paste - cuib faina cu oua

  • Incepem sa batem usor ouale cu o furculita, tot incorporand cate putin din faina de pe margine.
  • paste - se amesteca oualele cu faina

  • In cele din urma trebuie sa adunam cat mai multa faina cu furculita, iar cand compozitia nu mai este foarte lichida incepem sa framantam cu mana. La Academia Barilla am aflat cateva secrete pe care vi le impartasesc si voua. In primul rand, cand framantam aluatul de paste trebuie sa ne purtam frumusel cu el, sa il apasam/rulam usor, sa nu tragem de el. Ideea e ca nu vrem sa se rupa fibrele de aluat, adica nu vrem sa arate asa:
  • aluat paste -fibre rupte

  • Vrem sa il apasam usor, ca sa arate asa:
  • aluat paste - fin, omogen, dupa framantat

  • Veti vedea ca daca va purtati frumos cu el, dupa ce a absorbit destula faina si s-a omogenizat bine, aluatul este nelipicios. Nu mi-a venit sa cred ca se poate lucra fara sa adaugi o gramada de faina atunci cand intinzi aluatul de paste. Ei bine, daca il framanti cum trebuie si il lasi sa se odihneasca, aluatul te rasplateste facandu-ti viata mai usoara cand il intinzi 😀 Si daca tot am zis de lasat la odihnit – intotdeauna puneti aluatul in folie de plastic, ca sa nu se usuce si sa nu formeze o crusta nesuferita. Eu l-am lasat cam 20-30 de minute la odihnit.
  • aluat paste tinut in folie de plastic

  • Dupa ce dovleacul s-a copt il scobim frumusel, ca sa scapam de coaja, apoi il parfumam cu ceva nucsoara, preferabil proaspat rasa.
  • dovleac copt cu nuscoara

  • Il pasam cu un blender, ii adaugam ricotta si parmezanul ras, un strop de sare si cam atat.
  • dovleac copt, ricotta si parmezan

  • Cand umplutura e gata ne ocupam de aluatul de paste. Taiem din el o bucatica, iar cat timp o intindem lasam restul invelit in folie. Pentru intinderea aluatului puteti folosi un facalet sau o masinuta de paste (a mea a costat vreo 60 de lei, nu e de firma smechera dar e ok). Pentru cum se intinde cel mai bine aluatul o sa adaug zilele viitoare un filmulet filmat de mine chiar la Academia Barilla – sper sa va placa! Ideea e ca dupa ce am trecut aluatul de 2 ori prin masinuta avem asa ceva:
  • paste - intindem aluatul

  • Pentru a obtine o forma dreptunghiulara, mai usor de lucrat, impaturim aluatul
  • paste - impaturim aluatul
    paste - aluat

  • Apoi il trecem din nou prin masina
  • paste - impaturim aluatul

  • Trecem aluatul prin masina micsorand grosimea punct cu punct. In cazul in care vedeti ca aluatul se lipeste trebuie sa il presarati cu faina
  • paste - aluat intins

  • Nu sariti peste etape, micsorati grosimea punct cu punct.Dupa ce am obtinut foile cat mai subtiri, punem umplutura – puteti sa o puneti cu lingurita sau cu un pos.
  • paste - punem umplutura folosind un pos

  • Aducem aluatul peste umplutura…
  • paste - acoperim umplutura de dovleac

  • Apoi presam usurel de jur imprejur, ca sa iasa aerul si sa se lipeasca aluatul. Taiem.
  • ravioli cu dovleac - taiem excesul de aluat

  • Puteti lasa mai mult aluat in jurul umpluturii daca va place. Mie imi plac asa:
  • ravioli cu dovleac

  • Am ales sa fac si cercuri de aluat..
  • ravioli cu dovleac - forma rotunda

  • … pe care le-am inchis asa:
  • ravioli semiluna cu dovleac

  • Punem apa cu sare intr-o oala mare, la fiert. Intr-o tigaie punem untul. Cand incepe sa isi schimbe culoarea, sa se bronzeze, adaugam salvia si oprim focul. Acum adaugam si zeama de lamaie.
  • unt cu salvie

  • Punem ravioli la fiert. Incercati sa puneti mai putini decat am pus eu, e bine sa aiba loc cand fierb. Inainte de a opri fierberea gustam – timpul de fierbere se ajusteaza in functie de grosimea aluatului.
  • ravioli la fiert

  • Scurgem pastele apoi le punem in tigaie usurel (nu le clatim!). Le gatim cu unt cam 30 de secunde, apoi le punem pe farfurie impreuna cu niste nuci si seminte de pin. Radem niste parmezan si le savuram!
  • ravioli cu dovleac, unt si salvie

    ravioli cu dovleac scaldati in unt cu salvie

Comentarii (2)

Felicitari pentru TOT(nu tort,desi cred ca este extraordinar),dar cand se folosesc biscuitii(daca ii voi baga in seama)?

Multumesc 🙂 Uite ca am uitat sa trec ce se face cu biscuitii aia, daca eu nu i-am folosit 😛 Raspunsul e: se sfarama si se presara in farfurie peste ravioli. Cred ca se pune maxim un biscuite la o portie.

Posteaza un comentariu