Ravioli cu galbenus in culcus de branza | Gatitul e libertate!

Ravioli cu galbenus in culcus de branza

ravioli cu galbenus in cuib de branza Intr-un episod cu Jamie Oliver aratau un aperitiv foarte interesant- Ravioli cu galbenus in culcus de branza (nu stiu denumirea exacta, asta am ales-o pentru a descrie mai bine ce am vazut). Arata impresionant, insa nu au spus reteta, au filmat destul de rapid cateva momente din pregatire. Ideea asta m-a urmarit ceva timp, si acum a venit momentul sa o pun in practica (mi-am luat saptamana trecuta aparat de facut paste :P). Ce puneau ei acolo nu stiu, eu am improvizat si mi-a placut rezultatul.

Portii: 2

Timp preparare: o ora si 20 de minute

Timp fierbere: 4 minute

Ingrediente

  • 100 g faina + pentru intins
  • 3 oua (unul intreg si doua galbenusuri) – eu am folosit din cele cu cod “1RO…”
  • 3 “buline” de spanac congelat – a aparut si cel proaspat in piete dar nu am avut timp de el – ar veni cam 3 linguri de spanac oparit si scurs
  • 100 g urda proaspata (puteti folosi si ricotta – probabil Jamie asa ceva folosea)
  • 70 g unt
  • 200 g smantana
  • o lingura ulei de masline (optional – sunt retete care il includ in aluatul de paste, eu l-am pus)
  • 2 linguri suc de sfecla rosie (optional)
  • 150-200 g mozarella
  • cateva frunze de busuioc proaspat si chives (ceapa din aceea subtire)
  • sare, piper

    ravioli cu galbenus in cuib de branza - ingrediente

  • Daca o sa va uitati la filmulete despre cum se face aluatul pentru paste veti vedea asa: se pune faina pe masa , se face o adancitura in care se pune oul, sarea, uleiul de masline… Toate bune si frumoase, eu insa va recomand sa puneti toate ingredientele intr-o farfurie usor adanca, pentru a nu exista riscul sa o ia oul la plimbare pe masa.
  • ravioli cu galbenus in cuib de branza - pregatim oul cu faina

  • Cu o furculita incepem sa batem oul, rasucind usor farfuria pentru a incorpora faina de pe margini putin cate putin.
  • ravioli cu galbenus in cuib de branza - amestecam

  • Cand furculita nu mai face fata (adica avem deja un gogoloi de aluat destul de consistent) rasturnam totul pe masa sau pe planseta si framantam pana obtinem un aluat ferm si nelipicios (este posibil sa nu intre toata faina sau sa fie nevoie de inca o lingura… asta e in functie de dimensiunea oului si de umezeala fainii). “Zgrabuntele” care raman pe masa se arunca, nu va chinuiti sa le includeti in bila de aluat pentru ca vor strica textura.
  • ravioli cu galbenus in cuib de branza

  • Se inveleste aluatul in folie de plastic si se lasa la rece cam o ora. Intre timp am amestecat urda cu sare, piper si 2 buline de spanac (a treia am pus-o la sfarsit in sosul de smantana, detalii mai jos).
  • ravioli cu galbenus in cuib de branza

  • Pentru ca am vrut sa fac un model interesant, am curatat sfecla rosie, am maruntit-o la blender si am lasat-o intr-un castronel pentru a-si lasa sucul. Bineinteles ca puteti folosi si coloranti artificiali, insa eu incerc sa ii evit pe cat posibil.
    Dupa ce aluatul s-a odihnit l-am taiat in 3, l-am prafuit cu faina si l-am intins un pic cu sucitorul. Apoi l-am trecut prin masina de paste pana am obtinut grosimea cea mai mica posibila. O parte din aluat am framantat-o cu sucul scurs din sfecla si niste faina (sucul inmoaie aluatul de asta este nevoie de extra faina).
  • ravioli cu galbenus in cuib de branza

  • Apoi l-am trecut si pe el prin masina.
  • ravioli cu galbenus in cuib de branza

  • Am decupat din ambele foi de aluat cate o floricica de vreo 2-3 cm diametru.
  • ravioli cu galbenus in cuib de branza

  • Peste o foaie alba de aluat am pus floricica roz si aluatul alb din care decupasem tot o floricica. Adica am inlocuit floricica alba din el cu cea roz.
  • ravioli cu galbenus in cuib de branza

  • Cu sucitorul am intins bine foaia obtinuta. Atentie, trebuie lucrat cu grija si trebuie sa intindeti in toate directiile, altfel floarea se lateste neuniform.Este o munca migaloasa, cine vrea poate folosi doar aluat alb, fara nici un model.
    Cu o forma patrata am taiat astfel incat floarea obtinuta sa fie la mijloc, si inca un patrat de aluat simplu. Intre timp am pus un vas cu apa si sare pe foc, sa inceapa sa fiarba. Am asezat cam o lingura de urda cu spanac si am facut un cuib. Am spart un ou, am separat galbenusul si l-am asezat cu grija sa nu se sparga in noul lui loc, apoi l-am presarat cu un strop de sare.
  • ravioli cu galbenus in cuib de branza

  • Am dat cu apa pe marginile ramase libere in jurul umpluturii, pentru a se lipi bine capacul de aluat. Am venit cu patratul cu floricica, apoi am presat usor pe margini folosind o lingurita (puteti folosi si o furculita sau doar degetele). Am taiat cativa milimetrii din toate partile astfel incat sa obtin o margine frumoasa.
  • ravioli cu galbenus in cuib de branza

  • Farfuria trebuie aranjata inainte sa punem la fiert ravioli, pentru ca acesta se face foarte repede si trebuie servit imediat ce este gata. Eu am pus pe farfuria mea mozarella.
  • ravioli cu galbenus in cuib de branza

  • Apa fierbea, asa ca am luat cu o paleta proaspatul obtinut ravioli si l-am scufundat cu grija.
  • ravioli cu galbenus in cuib de branza

  • Acum urmeaza lucrul cel mai rapid, la care trebuie sa va sincronizati pentru a fierbe ravioli fix cat trebuie si a il servi rapid. Asadar, am pregatit doua tigai – in una am pus cam 40 de grame de unt sa se topeasca cu un strop de sare (foc foarte mic sa nu se arda untul, vrem doar sa se topeasca!). In cealalta tigaie am pus restul de 30 g unt, a treia pastila de spanac maruntita, cateva fire de chives taiate maruntel, frunzele de busuioc si sare. Ravioli trebuie sa fiarba aproximativ 4 minute, apoi se scoate si se pune in tigaia cu unt cam 30 de secunde sa isi ia extra gust si sa devina lucios (il stropiti cu untul din tigaie). In aceste 30 de secunde turnati smantana in a doua tigaie, peste spanacul cu unt si amestecati sa se incalzeasca usor – nu sa fiarba! Oprim ambele focuri, punem sosul rapid in farfurie si apoi uriasul ravioli. Asta e rezultatul final:
  • ravioli cu galbenus in cuib de branza

  • Si sectiuni, sa vedeti ca galbenusul este jumatate facut, jumatate lichid 🙂
  • ravioli cu galbenus in cuib de branza

    ravioli cu galbenus in cuib de branza

Comentarii (5)

Nu pot sa cred ce ti-a trecut prin cap sa faci! Cata imaginatie…Mi-ar placea sa fiu prietena ta sa ma abonez la masa din cand in cand…pacat ca stau in Cluj :). Oricum, FELICITARI!!!! le meriti!

Multumesc mult Mihaela! Nu te muti la Brasov? 😛
Cand gatesc, uneori pornesc de la un ingredient, alte ori de la o ocazie anume (reteta asta era pentru 8 martie), de la preferintele celor care vor manca…Imi place sa adaptez si sa gatesc cat mai liber 🙂 Asa imi trec toate ciudateniile astea prin cap 😀

Esti fantastica!

Nebunie!!!! 🙂

“Nebunie” is my middle name 😛

Posteaza un comentariu