Taitei de orez cu legume | Gatitul e libertate!

Taitei de orez cu legume

taitei de orez cu legume si puiUneori avem nevoie de o mancare foarte rapida si versatila, alteori nu stim cum sa facem sa mai mancam niste legume, altele in afara omniprezentilor cartofi. Ei bine, aceasta reteta e o baza de la care puteti pleca si pe care o puteti transforma in orice.

Portii: 2

Timp preparare: 15 minute

Timp coacere: 15 minute

Ingrediente

  • 100 g taitei de orez
  • un dovlecel/zuchini
  • un morcov mare
  • un ardei gras/capia/gogosar
  • un catel usturoi
  • un ardei iute mic (optional)
  • ulei (de arahide, de masline, de floarea soarelui, rapita, … incercati sa diversificati uleiurile folosite)
  • sos de soia si sos de stridii dupa gust (incepeti cu cate o lingura din fiecare, gustati si mai adaugati daca e nevoie)
  • un sfert de lingurita condimente (puteti folosi garam masala, 5 spices, amestec de condimente libaneze, arabesti, …)
  • Punem apa cu sare la fiert pentru paste.
  • Spalam legumele si curatam morcovul. Dovleceii nu se curata de coaja! Este foarte frageda si nu are nici o legatura cu coaja tare a bostanului.
  • Pentru a fi gatite foarte repede legumele trebuie taiate in fasii cat mai subtiri. Pentru morcovi si dovlecei putem folosi un instrument care seamana cu cutitul econom (cel folosit pentru curatat cartofi). Instrumentul asta are lama astfel facuta incat sa taie direct “taitei” de legume.
  • cum facem fasii de legume

  • Bineinteles ca puteti rade sau taia legumele. Usturoiul il taiem foarte foarte marunt.
  • Cand apa pentru paste fierbe ii oprim focul si adaugam taiteii de orez. In functie de grosimea lor ajustam timpul de inmuiere (ai mei au avut nevoie de 10 minute). In principiu pastele de orez nu trebuie fierte.
  • Intr-o tigaie mare sau wok punem 2 linguri de ulei si usturoiul. Dupa 20-30 de secunde adaugam condimentele si legumele. Le calim cam 3 minute, nu e nevoie sa se inmoaie prea mult. Punem taiteii peste legume si adaugam sosurile de soia si de stridii, amestecam bine, gustam si mai completam cu ce condimente mai e nevoie sau cu sosuri. Taiteii cu legume sunt gata!
  • Puteti manca taitetii doar cu legume sau puteti sa ii combinati cu orice tip de carne taiata fasiute mici si trasa la tigaie. Eu am mancat cu pui si migdale taiate in bucati mari.
  • taiteti de orez cu legume, pui si migdale

Observatii

  • Puteti folosi si alte legume: ceapa, vinete, fenicul, broccoli, … Aveti grija doar la timpul de coacere al fiecarei legume. Vinetele de exemplu trebuie gatite mai mult pentru ca nu se pot consuma crude, asadar, daca le folositi, caliti-le primele si doar dupa ce s-au gatit adaugati peste ele celelalte legume.

Posteaza un comentariu