Chiftelute de ciuperci cu migdale si sos de iaurt | Gatitul e libertate!

Chiftelute de ciuperci cu migdale

chiftelute ciuperci - cu sosPoate unii dintre voi s-au intrebat cum ajung la unele retete, de unde le iau si cum de imi ies mereu. In primul rand, nu toate imi ies chiar asa cum mi-am imaginat, de multe ori, gustand pe parcurs, sunt nevoita sa ma abat de la reteta originala pentru a obtine ceva pe gustul meu. Mi se intampla si sa dau gres iar rezultatul final sa fie o dezamagire – uneori se intampla asta pentru ca am ales reteta dintr-o sursa gresita, alteori am improvizat prea mult sau un accident a schimbat cursul lucrurilor.
De ce va spun asta? Pentru ca vreau sa stiti ca a gresi e omeneste, vreau sa intelegeti asta cu tot sufletul si sa nu fiti descurajati niciodata in bucatarie. Doar gresind si invatand din asta puteti progresa!
Acum sa va povestesc un pic despre reteta aceasta de chiftelute si cum a luat ea nastere. Totul a inceput cand am primit niste ciuperci foarte proaspete si o plasa de marar! De obicei imi place sa folosesc pleurotus pentru snitele dar de data asta vroiam ceva mai usurel, fara atata prajeala. Cautand retete cu ciuperci si marar am vazut ca este plin internetul de chiftelute 🙂 Dar si alea sunt prajite! Si atunci m-am hotarat! Le voi face la cuptor! Cu multa verdeata pentru parfum si cu niste telemea pentru consistenta. Ceva inca lipsea – ma gandeam la textura.. si atunci mi-a picat fisa! O sa adaug migdale! Zis si facut 🙂 Rezultatul : delicios, sanatos, satios, o sa mai fac!

Portii: 6

Timp preparare: 20 minute

Timp coacere: 30 minute

Ingrediente

  • 600 g pleurotus (puteti folosi si alte ciuperci sau amestecuri)
  • 1-2 legaturi ceapa verde, in functie de cat de mare e
  • o legatura zdravana de marar
  • 4 catei de usturoi
  • miezul de la 2 felii de paine (eu am folosit integrala, nu s-a simtit diferenta)
  • 100 ml lapte
  • 1-2 oua
  • 100 g migdale
  • 100 g telemea mai tare
  • 2 linguri ulei
  • sare, piper
  • puteti sa mai adaugati nucsoara, cimbru, boia iute, …
  • Pentru sosul de iaurt:
  • un iaurt mic gras (eu folosesc Cedra sau iaurt grecesc de la Olympus)
  • 2 catei usturoi
  • 2 linguri ulei de calitate (poate fi de masline extravirgin sau orice ulei presat la rece va place)
  • – optional puteti adauga marar, castraveti, menta, …

    chiftelute ciuperci - ingrediente

  • Taiem ceapa in bucati nu foarte mici (oricum va intra apoi la blender sau la masina de tocat) si o calim pe foc mic cu o lingura de ulei – ne ia vreo 4 minutele. Intotdeauna prefer sa calesc ceapa la foc mic pentru ca nu se arde si fiind luata usurel ne rasplateste cu dulceata ei.
  • chiftelute ciuperci - calim ceapa

  • Ciupercile taiate cat de cat urmeaza drumul cepei – le calim cu o lingura de ulei ca sa se inmoaie si sa scapam de excesul de apa din ele.
  • chiftelute ciuperci - calim ciupercile

  • Inmuiem miezul painii in lapte apoi il stoarcem un pic. Usturoiul il transformam in pasta – eu folosesc un mojar pentru asta.
  • chiftelute ciuperci - facem pasta usturoiul

  • Cand ceapa si ciupercile s-au racorit un pic le punem intr-un robot de bucatarie impreuna cu miezul de paine, sare, piper si mararul tocat. Puneti la inceput un ou si daca este nevoie adaugati-l si pe al doilea. Eu am avut oua mici asa ca le-am pus de la inceput pe amandoua.
  • chiftelute ciuperci - ingrediente in robot

  • Trebuie sa obtinem cam asa ceva (observati ca nu am folosit robotul asa de mult incat sa ajungem la o pasta).
  • chiftelute ciuperci - compozitia maruntita

  • Tocam migdalele cu un cutit (ideea e sa ramana bucatele mari, care sa fie crocante) si radem branza. Le amestecam cu compozitia de ciuperci.
  • chiftelute ciuperci - adaugam branza si migdale

  • Formam chiftelute de un cm grosime si le punem in tava pe hartie de copt.
  • chiftelute ciuperci - in cuptor

  • Le bagam in cuptorul incins la 200 de grade pana cand ajung ca in poza de mai jos. Timpul de coacere depinde de cuptor si de folosirea sau nu a ventilatiei, dar in mod normal de invarte intre 20 si 30 de minute.
  • chiftelute ciuperci - proaspat rumenite

  • Pentru ca am vrut sa vad diferenta am facut si cateva chiftelute dupa metoda clasica – prajite.
  • chiftelute ciuperci - prajite

  • In primul rand, datorita faptului ca am lasat o textura mai mare la ingrediente chiftelutele astea au fost mai greu de intors (se rupeau usor). Au absorbit ceva ulei, deci sunt mai grele. Siii… cel mai important… sotului meu i-au placut mai mult chiftelutele facute in cuptor! De 3 ori victorie!
  • Le puteti manca simple sau cu un sos langa ele. Merge bine si un sos picant pe baza de rosii, si un sos racoritor pe baza de iaurt. Le puteti folosi si pentru un hamburger fara carne 😀 V-am convins? Le incercati?
  • chiftelute ciuperci - cu sos de iaurt

Comentarii (3)

mersi mult pentru raspuns si imi face placere sa gatesc dupa retetele tale.

salut Irina,te-am urmarit la masterchef si mi-a placut mult de tine,eu te vedeam pe 1 loc. Consider ca avand asa potential vei ajunge departe.iti multumesc mult k impartasesti cu noi aceste retete,mici secrete din bucatarie.Cand am vazut blogul tau,am zis k nu,nu se poate sa fie Irina de la masterchef,e altcineva.Ma bucur pentru aceste retete pe care le voi incerca cu siguranta.La aceste chiftelute,migdalele se pot macina?Ele nu ies un pic uscate?

Buna Lilya! Da, sunt Irina de la Masterchef 😛 si asta e micul meu colt de aventuri culinare in care va provoc sa experimentam impreuna.
La aceste chiftelute am pus migdalele in primul rand pentru textura, vroiam sa se simta crocante. Daca le-ai macina nu ar mai fi nimic crocant dar sigur poti face si asta. Poti sa le elimini de tot, sa le inlocuiesti cu nuci, caju,…
Chiftelutele facute in cuptor ies mai uscate un pic decat cele prajite in tigaie, de aceea recomand sa faci langa ele un sos cum e cel de iaurt.

Posteaza un comentariu