Ghiveci de legume in cosulet de parmezan | Gatitul e libertate!

Ghiveci de legume in cosulet de parmezan

ghiveci de legume - in cosulet de parmezan crocantStiti cum e cu gatitul la foc mic, pentru timp mult? Pe de o parte e fain, pentru ca se pastreaza nutrientii din mancare iar gustul e foarte bun… pe de alta, pierzi toata ziua pazind o oala. Si cine are timp si energie sa pazeasca o oala?
Cand mi s-a propus sa testez aparatul de gatit de la Crock-Pot am facut asa cum fac intotdeauna cand primesc o propunere de genul asta: mai intai m-am informat despre aparat. Apoi am cautat sa vad ce spun oamenii din alte tari si am descoperit ca pe la ei se folosesc aceste slow-cookere de zeci (!!) de ani.
In plus, imi plac mancarurile gatite incet, carnea aia care pur si simplu cade de pe os si se topeste in gura. E normal deci ca am spus “trimiteti oala minune” si am trecut la treaba… Mai intai am inceput cu niste legume, usurel si cu sanse minime de a strica ceva 🙂 Rezultatul a fost foarte bun, asemanator cu o zacusca (va dati seama ca la toamna o sa fac si zacusca in Crock-Pot, nu? 🙂 )

Portii: 6

Timp preparare: 15 minute

Timp coacere: 4 ore

Ingrediente

  • 2 vinete
  • 2 dovlecei
  • un ardei mare rosu
  • o legatura ceapa verde sau 2 cepe albe mici
  • 2 catei usturoi
  • 3 morcovi mici
  • 3 linguri pasta de tomate
  • o rosie
  • o lingura zahar
  • 2 linguri ulei de masline
  • un ardei iute (vedeti ca prin gatirea lenta gustul iute se intensifica, deci puneti mai putin decat ati pune in mod normal)
  • o conopida mica (optional – desi am folosit-o nu v-o recomand, mi se pare ca nu aduce nimic in plus, ci chiar face un pic de nota discordanta)
  • jumatate lingurita busuioc uscat
  • sare, piper
  • patrunjel proaspat
  • Pentru cosuletele de parmezan:
  • 100g parmezan
  • seminte de in

    ghiveci de legume - ingrediente

  • Se spala toate legumele, se curata ceapa, usturoiul si morcovii si se toaca toate. Nu curatati dovleceii – la dimensiunea asta coaja este foarte frageda, nici nu se simte.
  • Dupa ce am taiat tot incepem sa asamblam:
  • Ceapa verde…
  • ghiveci de legume - ceapa

  • Morcovi…
  • ghiveci de legume - morcovi

  • Vinete si dovlecei (jumatate din cantitate)…
  • ghiveci de legume - vinete si dovlecei

  • Ardei gras (jumatate), ardei iute, pasta de tomate…
  • ghiveci de legume - ardei si pasta de tomate

  • Sare, busuioc… si apoi din nou, legumele ramase (vinete, dovlecei, ardei). La sfarsit punem rosia, sare si stropim cu ulei. Ideea cu straturile este ca in oala aceasta nu amestecam in timpul gatirii, iar asezate asa legumele isi imprietenesc gusturile.
  • ghiveci de legume - cu rosii, la crockpot

  • Am setat apoi oala pe temperatura mai mare, timp de 4 ore si jumatate. Acum sunt convinsa ca ajung si 4 ore, dar asa e, omul cat traieste invata!
  • ghiveci de legume - setare crockpot

  • Am pus capacul bine si am plecat la alte treburi. Cand timpul se apropia de final m-am intors, am ras parmezanul si l-am intins pe hartie de copt. Am presarat niste seminte de in si am bagat tava in cuptor, la 200 de grade, pentru 4-5 minute (e gata cand s-a topit si incepe sa se rumeneasca).
  • ghiveci de legume - parmezan ras

  • Intre timp am invelit niste castronele cu hartie de copt. Dupa ce am scos parmezanul din cuptor l-am lasat sa se racoreasca vreo 30 de secunde (doar cat sa pot lucra cu el) apoi l-am asezat peste castronele – am asezat cate 2 “biscuiti” pe un castronel .
  • ghiveci de legume - cosulet de parmezan

  • Totul a fost sincronizat cu mancarea de la slow-cooker. Am asezat frumusel ghiveciul de legume in castronelul de parmezan, le-am alaturat o paine proaspat scoasa din cuptor si gata… la masaaa!
  • ghiveci de legume - in cosulet de parmezan

    ghiveci de legume - in cosulet de parmezan, cu paine proaspata

Posteaza un comentariu