Supa crema de dovleac copt | Gatitul e libertate!

Supa crema de dovleac

supa crema de dovleac copt cu bacon crocantIn sfarsit s-au aliniat planetele si va pot da reteta mult-doritei supe de la Masterchef 🙂 Ce-i drept, asta e doar o versiune (cred ca mai eram vreo 7 concurenti cand am gatit-o). In finala am scos cartoful si baconul din ecuatie si am adaugat merele. Daca sunteti interesati si de acea versiune, imi spuneti si va povestesc mai multe.
Pana una alta, despre versiunea aici de fata trebuie sa stiti ca este foarte simplu de facut. Sunt sigura ca o sa va iasa daca o sa o incercati!

Portii: 4

Timp preparare: 20 minute

Timp fierbere+coacere: 60 minute

Ingrediente

  • dovleac, de preferinta placintar sau Hokkaido – mititelul meu a avut in jur de 650 de grame dupa ce i-am scos semintele
  • un cartof ~ 200 g
  • 2 cepe mici sau una mai mare ~70 g
  • 150-200 ml smantana dulce pentru gatit (din lapte, nu vegetala)
  • 8 fasii de bacon feliat subtire (optional)
  • 50 g seminte de dovleac decojite (optionale, dar foarte recomandate)
  • o lingura ulei (merge bine si un mic adaos de unt, dar nu e musai)
  • putina nucsoara rasa
  • sare

    supa crema de dovleac - ingrediente

  • Dovleacul, spalat, taiat felii si curatat de seminte, se pune la copt in cuptorul incins la 190-200 de grade. Timpul de coacere depinde de grosimea lui, de soi, de cuptor… Cu siguranta insa ca nu va dura mai putin de 30 de minute, iar peste 60 de minute in principiu nu ar fi nevoie sa treceti. Cel mai bine este sa il testati – trebuie sa fie moale.
  • supa crema de dovleac copt

  • In timp ce se coace dovleacul ne ocupam de restul ingredientelor. Curatam si taiem ceapa – nu conteaza cat de mare pentru ca toate legumele vor fi pasate. O punem la calit pe foc mic, sa se inmoaie, nu sa se arda.
  • supa crema de dovleac - calim ceapa

  • Curatam si taiem cartoful in cuburi. Dupa ce s-a inmuiat ceapa il adaugam peste ea impreuna cu vreo 800 ml apa si un varf de lingurita de sare. Lasam sa fiarba bine.
  • Prajim putin semintele de dovleac intr-o tigaie fara ulei.
  • supa crema de dovleac - prajim seminte

  • Prajim si baconul, preferabil pana devine usor crocant. Nu e nevoie sa ii adaugati ulei, este el destul de gras. Dupa prajire il scoatem pe hartie absorbanta ca sa scapam de excesul de ulei.
  • supa crema de dovleac - prajim bacon

  • Cand dovleacul e copt ar trebui sa fie si cartoful fiert (moale ca pentru piure). Scoatem pulpa dovleacului cu o lingura si o adaugam in oala, impreuna cu nucsoara rasa (daca nu ati mai incercat nucsoara pana acum puneti o cantitate micuta). Lasam sa dea in clocot din nou.
  • supa crema de dovleac - ceapa, cartof si dovleac

  • Oprim focul, turnam smantana si pasam (cu un blender vertical, folosind un robot sau chiar trecand totul printr-o sita fina). Daca este nevoie mai adaugam apa si sare – atentie, trebuie sa obtinem o supa crema, nu un piure!
  • supa crema de dovleac - cu smantana dulce si nucsoara

  • Cand mancati adaugati semintele de dovleac. Baconul l-am lasat intreg de data asta dar merge foarte bine si sfaramat si presarat deasupra. Sper sa va placa!
  • supa crema de dovleac

    supa crema de dovleac copt cu bacon si seminte

    supa crema de dovleac copt cu bacon crocant si seminte

Observatii

  • Daca alegeti sa serviti supa in pahare cel mai bine e sa o turnati printr-o palnie, altfel riscati sa murdariti marginile paharelor.

Comentarii (4)

Eu in timp ce coc dovleacul coc si o capatana de usturoi. II da un gust deosebit, si totusi nu atat de pregnant ca al usturoiului proaspat. Dar data viitoare incerc ca tine, cu nuscoara. Abia astept

Suna foarte bine si cu usturoi copt, o sa incerc si eu 🙂

Irina,
Te felicit si iti multumesc ca ne impartasesti tuturor din maiestria ta culinara! Esti o sursa de inspiratie pentru mine de mult timp!
Gustul delicat al acestei supe crema de dovleac imi aminteste de blandetea inceputului de toamna.

Multumesc mult Paula!

Posteaza un comentariu