Dorada in crusta de sare, cu legume si dressing | Gatitul e libertate!

Dorada in crusta de sare

Imi place sa mananc peste, cam de toate felurile. Dorada la gratar e in top 5, iar acum trebuie sa va spun ca si in crusta de sare este bestiala. In plus, se face asa de simplu… Chiar daca ai experienta zero in bucatarie, reteta asta o sa iti iasa!

Portii: 2

Ingrediente

  • 2 bucati dorada, in jur de 350 grame fiecare
  • 2 cartofi maricei
  • 4 morcovi
  • un dovlecel
  • un kilogram sare grunjoasa
  • 50 g unt sau 50ml ulei de buna calitate, pentru dressing
  • 3 linguri de ulei pentru legume
  • sucul de la un grapefruit
  • un ardei putin iute
  • cateva frunze de patrunjel proaspat

    dorada in crusta sare - ingrediente

  • Pestele se curata de solzi si de tot ce are in interior. Legumele se curata. Cartofii si dovlecelul se taie in rondele de 5-9mm, morcovii in bastonase groase cat degetul mic. Daca aveti degetele groase, folositi poza drept ghid 🙂
  • dorada in crusta sare - legume

  • Intr-o tava intinsa punem hartie de copt. Cartofii si morcovii ii punem intr-un catron, punem ulei, sare, piper, ceva ierburi de care va plac, eventual si niste usturoi pudra sau proaspat. Amestecam bine, sa se unga toate feliile, apoi le imprastiem in tava.

    dorada in crusta sare - legume cuptor

  • In alta tava punem un strat generos de sare grunjoasa. Asezam pestele.

    dorada in crusta sare - peste pe sare

  • Apoi il acoperim bine cu sare… Sa obtinem asa, o movilita

    dorada in crusta sare - munte sare

  • Bagam tavile in cuptorul incins la 200-210 grade.
    Dupa 25 de minute, punem si feliile de dovlecel condimentate in tava cu legume. Mai lasam 15-20 de minute la cuptor (testati legumele, sa fie facute).
    Taiem patrunjelul si il amestecam cu untul topit/uleiul, zeama de grapefruit (puneti o parte, gustati si mai completati daca e nevoie), putina sare si un strop de piper.

    dorada in crusta sare - dressing

  • Oprim focul, scoatem pestele, spargem usor crusta si inlaturam cu grija sarea de deasupra.

    dorada in crusta sare - spargem crusta

  • Aranjam frumos pe farfurie, adaugand si fasii de ardei iute peste legume.

    dorada in crusta sare - cu legume

    dorada in crusta sare - cu legume si dressing

  • Cand mancam, inlaturam pielea si stropim cu dressing.

    dorada in crusta sare - fara piele

Comentarii (8)

Dorada cu sare la cuptor si legume e felul meu preferat de mancare 🙂 Daca vreti, o alta varianta de garnitura ar fi legume fierte, iar in cazul asta eu folosesc morcovi rondele, cartofi cubulete si buchetele mici de broccoli, toate la final stropite cu un fir de ulei de masline, sare si piper.
Vasilica de mai sus avea dreptate cu ochiul pestelui 😉
Iar tu ai un site super!

Ah, am uitat sa spun ca, pentru a evita cristalizarea sarii pe peste, e important sa il stergeti foarte bine de apa inainte de a-l pune pe sare. Si … iese foarte bun daca puneti in burta pestelui un catel de usturoi taiat feliute si (optional) o foaie de dafin 😉

Excelente observatii! Mersi!

Mersi mult Ana-Maria!
Si da, legumele fierte (eventual la aburi) merg de minune cu pestele asta delicios.

Buna irina am facut si eu reteta asta ceva timp in urma si acum am gasit-o si la tine .Este foarte gustos doar ca daca poti specifica ,nu multi stiu, cum nici eu dealtfel nu am stiut pana sa il fac și anume ca pestelui i se lasa ochiul descoperit in timpul gatirii la cuptor iar atunci cand devine ochiul cețos (opac) este in punctul perfect de coacere.te pup cu drag si multumim de rețetele gustoase si sanatoase ce le impartasesti

Multumesc mult pentru vizita pe site si pentru sfatul cu ochiul pestelui! Promit sa incerc acest truc data viitoare cand gatesc dorada si sa adaug dupa aceea informatia in reteta.

Arata extraordinar si cred ca e un deliciu,dar am o problema cu privire la acea cantitate mare de sare ,adica vaporii de clorura de sodiu degajati in timpul prepararii (fiind corosivi)nu dauneaza cuptorului electric?

Servus Gabi,

Din pacate nu stiu exact ce sa iti raspund… Fac aceasta reteta o data la cateva luni si nu am observat nimic deosebit cu cuptorul.

Posteaza un comentariu