File de salau cu sos alb | Gatitul e libertate!

File de salau cu sos alb

Pentru mine salaul este ca o foaie de hartie alba pentru un pictor – este o baza foarte buna pentru orice idee ai avea. Asta pentru ca nu are cine stie ce aroma si nici grasimea aceea ce iti impune restrictii de preparare. Imi place si fiert, si la cuptor, si la gratar, si pane! Cu sau fara sos, cu sau fara lamaie – cu el poti crea orice!

Portii: 2

Timp preparare: 20 minute

Timp total pregatire: 20 minute

Ingrediente

  • 2 bucati file de salau (incercati sa luati romanesc, e mai bun si mai proaspat decat cel de Nil)
  • 1-2 linguri capere
  • 2 linguri zeama de lamaie
  • o lingura faina
  • 50 ml vin alb sec
  • 75-100 ml lapte
  • o lingura de ulei (eu am folosit ulei cu chilly)
  • o lingura unt
  • sare, piper (eu am folosit un piper mai special – piper cu lamaie), amestec de ierburi (eu am folosit de Provence)

    file de salau cu sos alb - ingrediente

  • Spalam pestele, daca este nevoie il curatam de solzi, apoi il stergem cat mai bine de apa. Punem zeama de lamaie pe el si il masam bine.
  • file de salau cu sos alb - se stoarce lamaie

  • Apoi crestam partea cu pielea din loc in loc, nu pentru ca nu s-ar patrunde, ci pentru efect vizual. Il masam si cu uleiul, si il presaram cu sare si piper.
  • file de salau cu sos alb - crestam si condimentam pestele

  • Il punem intr-o tigaie antiaderenta incinsa, fara ulei – ajunge cel de pe peste. Prima data il punem cu pielea in jos. O sa vedeti ca incepe sa se schimbe culoarea carnii de jos in sus (normal, doar e cu josul pe tigaie 😛 ). 3 minute sunt sigur de ajuns la fileuri groase cat degetul mic. Le intoarcem usurel pe partea cealalta si le mai lasam tot vreo 3 minute. Salaul se face foarte repede, cu conditia sa incingeti tigaia la inceput.
  • file de salau cu sos alb - pestele rumenit in tigaie

  • Intre timp punem o farfurie la incalzit in cuptor. Pe ea scoatem pestele. In aceeasi tigaie punem untul si faina sa se imprieteneasca.
  • file de salau cu sos alb - faina si unt pentru sosul alb

  • Le amestecam, apoi incepem sa adaugam laptele, putin cate putin pentru a nu face cocoloase. Dupa ce terminam laptele, punem si vinul, tot putin cate putin. Ultimele se adauga caperele pe care le-am clatit mai intai, ierburile de Provence si 2 felii de lamaie, pentru a parfuma un pic sosul. Pentru a pregati sosul alb mai usor puteti folosi un vas mai mic si mai inalt, de inox, in care sa amestecati cu un tel.
  • file de salau cu sos alb - capere, ierburi

  • Pentru servire am folosit orez basmati, amestecat cu multicel patrunjel. Ne-a placut mult toata combinatia.
  • file de salau cu sos alb - prezentare

    file de salau cu sos alb - portie

Comentarii (7)

Cum faci orezul sa aiba forma aia? O cutiutza, ceva?

Folosesc niste forme din inox, le poti vedea la reteta de Tort de legume. Se gasesc uneori in Metro-Selgros, sau le poti comanda de pe net, de exemplu de aici. Exista si alte forme (rotunde, picatura, inima…) si dimensiuni. In locul lor poti pune orezul intr-un castronel cu forma frumoasa, il presezi usor si rastorni cu grija. Ca sa isi pastreze forma orezul nu trebuie sa fie apos (eu folosesc doar orez cu bob lung de tip Basmati, care fierbe frumos si nu se transforma in pilaf 😀 ).
Sper ca nu te-am ametit cu atatea explicatii 😛

That’s a brililnat answer to an interesting question

arata demential salaul asta in sos alb 😀 deja imi ploua in gura, musai sa fac si eu 🙂 multumesc pentru idee Irina :-*

Cu placere, ma bucur ca iti place!

pt. mine e clar de la prima vedere daca o mincare imi place sau nu…deci, desi inca nu l-am gatit…(peste rominesc…f f important, si proaspat nu congelat)…deci MIE-MI PLOUA-N GURA !!!!!!FELICITARI!!!!

Multumesc mult!! Cand veniti in Romania data viitoare mancam salau! Romanesc 😉

Posteaza un comentariu