Sarmalute in bostan | Gatitul e libertate!

Sarmalute gemene in bostan

Mai intai o scurta explicatie pentru titlu : am facut 2 feluri de sarmalute, unele cu carne, unele cu orez si ciuperci, dar le-am pus impreuna in bostan, astfel primind ambele feluri din dulceata acestuia din urma.

Ingrediente:

600 grame carne de porc putin grasa
o varza murata mare, cu foile subtiri
un dovleac placintar mare cat sa incapa totusi in cuptor (al meu a fost mai mic )
afumatura (aici intra ce vreti/aveti dintre : slanina, costita, bacon,…) fara numar
2-3 cepe
500 grame ciuperci
4 morcovi
5 rosii
3 linguri pasta de tomate
1-2 cani bors
1-2 pahare vin alb sec
2 maini de orez pentru sarmalutele cu carne
4 maini de orez pentru sarmalutele cu ciuperci
stafide cate vrem
o legatura de marar
o legatura de patrunjel
cateva crengute de cimbru
ulei
sare, piper

sarmalute in bostan - ingrediente

Buuun! Dupa ce am reusit sa adunam toate ingredientele pornim la treaba:
Tocam carnea

sarmalute in bostan - carne tocata

Tocam ceapa marunt si o punem la calit, la foc micutz, sa nu se arda si sa aibe timp sa isi scoata dulceata la iveala.

sarmalute in bostan - calim ceapa

Curatam morcovii, ii radem si ii punem peste ceapa

sarmalute in bostan - adaugam legume

Daca faceti si sarmalute cu ciuperci si stafide mai pregatiti o tigaie la fel, curatati si taiati ciupercile si adaugati-le la calit.
sarmalute in bostan - taiem ciupercile

In prima tigaie adaugam carnea

sarmalute in bostan - adaugam carnea

Vom adauga in aceasta tigaie si apa si vom lasa ingredientele sa se faca aproximativ 30 de minute.
Intre timp tocam verdeata

sarmalute in bostan - verdeata

Taiem un capac in dovleac si il curatam bine in interior, scobindu-l si pastrand o ceasca de miez parfumat pentru a-l adauga la carne.

sarmalute in bostan - scobim bostanul

Dupa ce carnea s-a inmuiat adaugam orezul si il lasam sa infloreasca un pic

sarmalute in bostan - orez

Punem orezul si peste ciuperci, sa infloreasca si el de fericire ca le-a intalnit.
Cand orezul e pe jumatate facut oprim focul si amestecam umpluturile astfel:
orezul cu ciuperci primeste stafidele, patrunjel, marar, cimbru, piper si sare

sarmalute in bostan - amestecam

Carnea tocata primeste dovleacul facut pasta si cunoscutele deja patrunjel, marar, cimbru, sare si piper

sarmalute in bostan - in tigaie

Atentie, atentiune! La capitolul sare trebuie avuta mare grija pentru ca si varza murata contine sare! Asadar, tineti cont de cat de sarata e varza si reduceti sarea adaugata in umpluturi.
Pasul urmator : taiem rosiile si le punem si pe ele la calit (eu am avut si o rosie galbena, nu va speriati).

sarmalute in bostan - sos rosii

Operam varza : desfacem cu grija fiecare frunza si ii scoatem nervura. Pentru ca in aceasta reteta totul este partial preparat, fierbem si varza cam 20-30 de minute. Apoi incepem sa impachetam sarmalutele. Rezultatul :

sarmalute in bostan - impachetate

Varza ramasa se toaca. Apoi incepe faza de umplere a bostanului, dupa regula : varza tocata cu rosii, sarmalute, varza tocata cu rosii, afumatura, sarmalute…

sarmalute in bostan - asezare

Se capaceste cu crengute de cimbru si rosii proaspete

sarmalute in bostan - inainte cuptor

Se face un amestec din bors, vin si pasta de tomate (eventual si niste sare… vedeti dupa gust) si se toarna peste sarmale. Aveti grija cata zeama puneti, dovleacul lasa si el zeama si daca nu ii lasati putin loc va da pe afara. Eventual mai adaugati cand se coace, daca nu se mai vede deloc zeama.
Dovleacul meu a stat la cuptor 2 ore la 210 grade. Daca era mai mare l-as fi tinut mai mult. Apasati din cand in cand coaja, sa fiti sigure ca nu s-a inmuiat prea tare.
Rezultatul – sarmalutele nerabdatoare sa sara in farfurie :

sarmalute in bostan - gata

Se servesc cu mamaligutza (a mea a inflorit de bucurie vazandu-si insotitoarele), ardei iute,  smantana si eventual bucati din dovleac asezate ca un zambet

sarmalute in bostan - prezentare

Si inchei cu sectiunea (in dreapta ciuperci cu stafide, in stanga carnita) :

sarmalute in bostan - sectiune

Concluzii si observatii:
– gustul este foarte interesant, dulceag si parfumat (cele cu ciuperci imprumuta mai mult aroma dovleacului)
– varza nu se topeste in gura ca la sarmalele normale care se fierb ore in sir, pentru ca folosind bostanul in locul clasicei oale nu putem sa le fierbem asa de mult. Este ok, vreau doar sa stiti la ce sa va asteptati 🙂
– cand vreti sa faceti aceasta reteta trebuie sa ii dedicati destul de mult timp (mie mi-au trebuit vreo 4 ore+timpul de fierbere)
– nu puneti umplutura cruda de la sarmalele normale pentru a economisi timp, pentru ca nu se va face destul din cauza metodei de fierbere. Totul trebuie calit/fiert inainte.

Cred ca nu am uitat nimic 🙂 Sper sa le incercati si sa va delectati si voi cu savoarea lor deosebita!

Comentarii (17)

Dar daca sunt fierte cam o ora pe aragaz si dupa le punem in dovleac la cuptor nu merge ? Si eu incerc acum pentru prima data

Cred ca e ok si asa, desi parca le-as fierbe macar 2 ore pe aragaz… Mie personal imi plac sarmalutele fierte mai bine, sa se topeasca in gura 😀 Cele facute in bostan dupa reteta clasica nu ies chiar asa, deci fierberea lor separata sigur ajuta. Sa imi spui cum le-ai facut si cum ti-au iesit 🙂

super o sa le incerc pt masa de craciun.felicitari.

Multumesc! Sper sa va bucurati de ele!

foarte interesanta ideea!nu am cuptor ar merge si fara ?

Fara cuptor nu prea imi vine vreo idee pentru a coace bostanul din pacate. Daca vrei insa doar sa dai aroma sarmalelor poti pune felii de bostan printre ele cand le pui la fiert.

Mie nu-mi plac sarmalele, dar trebuie sa-ti recunosc ca am salivat pe tot articolul tau 🙂
Dovleacul imi place, si sunt sigur ca le da o aroma deosebita.
Bafta&spor!

Dar ia un servetel, te rog 😛 … sa nu inunzi tastatura 🙂 Daca iti place dovleacul mai mult, poti incerca reteta de Bostan umplut…

Cât de bine arată!!!

Hmm…sarmale nu am gatit pana acum, momentan experimentez cu bucataria italieneasca 🙂
Apropo de prima poza: de curand am avut o tentativa de a gati somon cu un sos de legume, printre care si bostan Hokkaido. Din anumite surse auzisem eu ca pe asta poti sa il mananci cu tot cu coaja, asa ca ce mi-am zis eu? La cratita cu el. Cu putina fantazie cititorul isi poate da seama ca la bostan a trebuit sa renunt :)))))
Dar nu ma las! Data viitoare incerc fara.
Bineinteles ca reteta ta arata extraordinar. M-ai impresionat din nou 🙂 Cand voi avea chef de sarmale, o sa incerc neaparat reteta ta.

Draga mea,
Ma bucur enorm ca te-a impresionat reteta mea. Poti sa experimentezi si cu ea, oricum iti trazneste 🙂
Cu bostanul am avut si eu aventuri destule pana acum… dar nu ma las, ca prea imi place.
Spor la bucatarit!

Belea sarmalutele astea!!! Am pus-o pe nevasta-mea sa le faca 😀 au iesit EXTRAORDINAREEE! (normal ca te-a injurat putin dar la final, sarmalele au iesit demential).
Multumesc 🙂
Adi

Ah, cat ma bucur ca le-ati incercat! Sper sa nu va opriti aici, si sa imi mai faceti cate o vizita pe aici cu impresii despre una-alta.

Foarte interesanta ideea, imi place 🙂

Ma bucur! Sper sa te tenteze sa le incerci, au o aroma unica.

Ai uitat sa ne chemi sa le mancam.
Sa nu se mai repete. 🙂

Data viitoare ma bate gandul sa fac o incercare cu sarmalute in foi de vita… Daca pun ideea in practica va chem!

Posteaza un comentariu