Iahnie cu ciolan | Gatitul e libertate!

Iahnie cu ciolan

Reteta asta este inspirata din prima mea carte de bucate – “Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti”, scrisa de Radu Anton Roman. Iese o nebunie de mancare, si numai amintindu-mi imi vine sa o gatesc din nou si din nou 😛

Portii: 6-8

Ingrediente

  • 500 g fasole uscata
  • un ciolan afumat
  • 2 morcovi
  • o radacina patrunjel
  • un ardei gras sau capia
  • o legatura marar
  • 2 cepe
  • 3 catei usturoi
  • 200ml vin alb sec
  • 3 foi de dafin
  • 3 linguri bulion
  • sare, piper, boia dulce, un strop de chimen macinat daca va place

    iahnie de fasole cu ciolan - ingrediente

  • Curatam fasolea, o spalam, o lasam in apa de seara pana dimineata, apoi o punem la fiert. Aruncam 3 ape, ca sa nu avem probleme cu stomacul.
    Separat eu dau si ciolanul in fiert o data si arunc apa. Apoi tai cat mai mult carnea de pe os si o fac bucati. Dupa ce am aruncat toate apele de la fasole, pun ciolanul, foile de dafin, cateva boabe de piper si boiaua. Las sa fiarba la foc molcom.
  • iahnie de fasole cu ciolan - la fiert

  • Dupa vreo ora, curatam legumele, punem ceapa la calit cu 2-3 linguri de ulei, adaugam morcovul si patrunjelul ras, ardeiul taiat cubulete si usturoiul zdrobit.
  • iahnie de fasole cu ciolan - calim legumele

  • Dupa ce s-au inmuiat un pic in tigaie le punem in oala peste fasole, turnam si vinul, o lingura de sare si le lasam sa se cunoasca intre ele toate. Din cand in cand mai testam o boaba de fasole, sa vedem daca a fiert destul – trebuie sa fie moale. Dupa ce au fiert destul, adaugam bulionul si mararul tocat si completam cu sare dupa gust. Mai lasam la fiert 5 minute.
  • iahnie de fasole cu ciolan - inainte de final

  • In farfurie puteti completa cu niste marar verde – ajuta si la ochi si la gust 🙂
  • iahnie de fasole cu ciolan - prezentare

Posteaza un comentariu