Iepure cacciatore (sau vanatoresc) | Gatitul e libertate!

Iepure cacciatore (sau vanatoresc)

iepure vanatoresc - cu bulgur si adaos de ardei iuteCa sa gatesti bine, diversificat si sa te si incadrezi intr-un buget, trebuie sa ai grija la ingrediente. De multe ori piata e cea mai buna alegere. Alte ori gasesti magazine mici, ce tin direct de producatori si au marfa de foarte buna calitate la preturi rezonabile. Din cand in cand mai merita sa cumperi si din magazine mai mari, comparand toate produsele dintr-o gama si fara sa uiti sa citesti toate informatiile de pe etichete.
De data asta am gasit iepure la pret foarte bun si am construit reteta in jurul lui. Carnea seamana la textura cu cea de pui, insa este foarte slaba si se zice ca nu ar avea deloc colesterol. Inital am vrut sa il pregatesc cu sos de bere, cum invatasem la Masterchef, dar am uitat sa o cumpar asa ca am schimbat planurile din mers si am folosit vin. Reteta de iepure cacciatore o stiu de la Parma, insa puteti sa ii spuneti linistiti pe romaneste “iepure vanatoresc” (cacciatore inseamna chiar vanator 🙂 )
Atentie, daca vanati iepurele trebuie sa il tineti in bait si sa adaptati timpul de gatire, reteta aceasta e pentru iepuri de casa, cu carne frageda.

Ingrediente

  • un iepure
  • 2 cepe potrivite
  • un morcov mare sau doi mai micuti
  • 2 conserve de rosii
  • cateva tije de telina apio (eu nu aveam, asa ca am folosit jumatate de telina de-a noastra romaneasca)
  • 3 catei usturoi
  • 250 ml vin sec (reteta din Parma e cu vin alb, in sudul Italiei am inteles ca se foloseste vin rosu… eu am folosit rosu, pt ca din asta aveam)
  • cam 2 linguri faina
  • 150 g masline (optional)
  • o lingurita zahar
  • 50-100 ml ulei masline
  • un buchetel de ierburi (numit “bouquet garni” ) – salvie, rozmarin, cimbru, dafin
  • sare, piper

    iepure vanatoresc - ingrediente

  • Cred ca cea mai dificila parte din toata reteta este transarea iepurelui (adica vreau sa va spun cu asta ca avem de fapt o reteta foarte simpla). In primul rand taiem pulpele – se taie usor, simtind pe unde este incheietura.
  • iepure vanatoresc - taiem pulpa

  • Muschii de pe spate sunt foarte apreciati. Pentru a avea acces la ei cat mai multi mancaciosi va propun sa il taiati in bucati de 3-4 cm. Cel mai usor se taie folosind un satar sau chiar si un toporas de bucatarie. Eu m-am descurcat cu cutitul din imagine pe post de topor 😀
  • iepure vanatoresc - muschiul de pe spate

  • In Italia aveau oamenii un cutit zdravan, mare si greu, special pentru treburi din astea:
  • iepure vanatoresc - cutit urias

  • Punem pe carne sare si piper, apoi o tavalim prin faina si o punem la prajit in ulei, la foc potrivit.
  • iepure vanatoresc - cu faina, la rumenit

  • O intoarcem pe toate partile pana se rumeneste un pic, apoi o scoatem pe o farfurie. Nu trebuie sa fie gata de mancat, ci doar sa capete o crusta frumoasa (pentru asta nu inghesuiti prea multa carne o data in oala, e foarte bine sa o prajiti in doua transe).
  • iepure vanatoresc - rumenit in ulei de masline

  • Intre timp curatam si taiem ceapa, morcovii, telina si usturoiul. Dupa ce am rumenit carnea, punem legumele si 100 ml apa in aceeasi oala.
  • iepure vanatoresc - morcovi, telina si ceapa

  • Lasam cu un capac, sa se inmoaie cateva minute. Punem inapoi carnea si turnam peste ea vinul. LAsam sa scada, fara capac, ca sa se evapore alcoolul. Mai amestecam din cand in cand. Dupa ce a scazut zeama adaugam rosiile, zaharul si daca e nevoie si niste apa, cat sa acopere aproape de tot carnea. Punem si buchetelul de ierburi (ajuta sa fie legat pentru ca la final il scoatem si nu trebuie sa pescuim fiecare fir in parte). Punem capac si lasam sa fiarba cam o ora. La final scoatem buchetelul de ierburi, gustam si punem sare dupa gust. Acum e momentul in care puteti pune maslinele, caz in care mai lasati sa fiarba apoi vreo 5 minute. Daca va place puteti adauga si niste ardei iute taiat marunt.
  • Tocanita se poate manca simpla, cu o paine proaspata si crocanta…
  • iepure vanatoresc - portie

  • … sau cu orice garnitura va place. Eu am ales sa fierb niste bulgur, dar la fel de bine merge niste cous-cous, sau un piure. Pofta buna, vanatorilor! 🙂
  • iepure vanatoresc - cu bulgur

Posteaza un comentariu